Det Hvide C er en fantastisk sommerfugl, der ikke lader sig overC! Den er mellemstor med et vingefang på 41-55 mm. Men det er dens vingetakkede form, der virkelig fanger øjet. Det er som om, den har taget inspiration fra et vissent blad.
I Danmark kan du finde to forskellige former af denne sommerfugl. Den ene er orangebrun på oversiden med kraftige sorte pletter, mens den anden er i en lysere, mere intens orange farve med mindre pletter. Men det er på undersiden, at det hele sker! Den brune og spraglede underside afslører det lille hvide 'C', der giver sommerfuglen sit navn.
Sommerfugle fortæller os om naturens tilstand
Sommerfugle er nogle af de mest kritisk truede arter i Danmark og de er gode indikatorer for naturens tilstand. Sommerfugle kræver nemlig en sund natur, og derfor kan deres tilstand afspejle biodiversiteten og den generelle tilstand i naturen. Over en tredje del af Danmarks hjemmehørende arter af sommerfugle er truede eller allerede uddøde herhjemme.
Trist, men sandt.
Smukke sommerfugle der matcher farverne i de skønne duftende Liljer
Det Hvide C kan forveksles med andre takvinger som Østlig Takvinge og Kirsebærtakvinge. Men her er hemmeligheden: De er mindre takkede, mangler det karakteristiske hvide 'C' på bagvingen og er desuden meget sjældne. Så hvis du ser en sommerfugl med det hvide 'C', kan du være sikker på, at det er Det Hvide C, der har indtaget scenen - og elsker vi ikke alle smukke sommerfugle i haven og også velduftende Liljer!
Lad os dykke ned i biologien. Æggene lægges enkeltvis på Stor Nælde, Elm og nogle gange endda på Humle. Den fuldt udvoksede larve er en mørk gråsort farve med et stort hvidt parti. Den kan næsten ligne en fugleklat, når den sidder sammenkrøllet på et blad. Forpupningen sker på værtsplanten, så den kan blive tæt på sit yndlingssted.
Når det kommer til levesteder, er Det Hvide C en alsidig art. Den kan findes i forskellige naturtyper, så længe værtsplanterne er til stede. Du kan støde på den i skove, parker og endda haver som min! Bare sørg for, at der er masser af nedfaldsfrugt om efteråret, det elsker den.
Det Hvide C har virkelig gjort fremskridt i Danmark. Engang var den ekstremt sjælden, og i 1970'erne blev den ikke engang observeret hvert år. Men siden da har den spredt sig fra det sydøstlige Danmark til resten af landet. Nu kan den findes vidt udbredt på øerne, men den er primært hjemmehørende i den østlige del af Jylland.
Så hold øje med Det Hvide C, når du udforsker naturen. Den er en ægte perle med sin unikke vingetakkede form og det karakteristiske hvide 'C'. Du vil ikke fortryde at have set denne smukke sommerfugl i aktion!
Skønne duftende trompet Liljer i fantastiske farver og smukke sommerfugle
Jeg er dybt forelsket i denne Lilje. I en stor have som vores, kræver det noget farve og størrelse af blomsterne, hvis de skal skille sig ud - og det gør, ved gud, disse.
Lilium African Queen er en trompetlilje med imponerende abrikosfarvede til orange blomster, der har en mørk yderside og en dejlig duft. I slutningen af blomstringen lysner blomsterne mod en gulorange farve. Disse blomster er store og måler mellem 15 og 20 cm i længden. Som en del af lijlegruppen tilhører Lilium African Queen kongeliljerne. Denne plante kan nå en højde på omkring 110-130 cm og kan blive lidt højere efter et par års vækst.
Jeg var ikke klar over, da jeg satte løg i vinter, at Drumsticks og African Queen ville passe SÅ godt sammen. Men det er da helt forrygende at betragte og her er liv og glade dage af insekter i blomsterne.
Nældesommerfugle - virkelig smukke sommerfugle og skønne duftende Liljer
Nældesommerfugl, Araschnia levana, er en mellemstor sommerfugl med et vingefang på 30-40 mm. Dens udseende varierer betydeligt mellem første og anden generation. I første generation har den en orangebrun overside med sorte aftegninger og få hvide pletter. I anden generation bliver oversiden gradvist sort med hvide og orangebrune bånd. Undersiden varierer ikke meget mellem generationerne og har en rødbrun farve med hvide og sorte pletter samt et net-agtigt mønster der ligner mosaik.
I første generation kan nældesommerfuglen overfladisk forveksles med små perlemorsommerfugle eller Nældens Takvinge (billeder herunder). Dog har begge arter forskellige aftegninger på oversiden og en markant anderledes underside. I anden generation ligner nældesommerfuglen tilnærmelsesvis Hvid Admiral, men er markant mindre.
Nældesommerfuglens æg lægges på værtsplanten Stor Nælde. Æggene lægges unikt som små perler på en snor, normalt ca. 10 ad gangen. Larverne lever i store grupper på nælderne, indtil de er fuldt udvokset. Herefter forpupper larven sig direkte på værtsplanten.
Normalt har nældesommerfuglen to generationer om året: en forårsgeneration og en sommergeneration. Dog bliver en tredje generation, som ligner en blanding af de to foregående, mere og mere almindelig på grund af temperaturstigningerne. Efterkommere af sommergenerationen overvintrer som pupper.
Nældesommerfuglen foretrækker skovområder og kan ofte findes i skovlysninger, langs skovveje og på skovenge. Den forekommer også hyppigt i haver. Arten var tidligere mest udbredt på Sydsjælland, men i dag findes den stort set i alle landsdele, dog ikke så udbredt i Vestjylland og på de mindste øer.
Comentários