top of page

LØVEFOD

LØVEFOD “Lodden Løvefod” ( ALCHEMILLA MOLLIS )


Lodden Løvefod er en skøn, bunddækkende staude, elsket for sit smukke løv og tætte klaser af limegrønne blomster. Tidligt om foråret og hen over sommeren får planten lappede, grønne og behårede blade. Bladenes udseende leder straks tankerne hen mod en løvepote. 

Bladene er store og mange, og planten bliver omkring 40 cm høj og er velegnet som bunddække eller kantplante. Løvefod er desuden super god til at holde ukrudt væk, da de store blade kaster skygger ned over jordbunden og gør det umuligt for ukrudt at vokse. 


Orangerøde roser I bed med LØVEFOD “Lodden Løvefod” ( ALCHEMILLA MOLLIS
LØVEFOD “Lodden Løvefod” i skøn forening med orangerøde, velduftende roser

Løvefod er specielt elsket efter regn, da vanddråber og dug lægger sig som vandperler på bladene og i takkerne. Dette fænomen giver en eventyrlig effekt som tusind diamanter og ser meget dekorativ i haven. 


Løvefod egner sig rigtigt godt til vaser, hvor de flotte grøngule blomster holder længe og sætter et luftigt præg på enhver smuk buket. 


Løvefod blomstrer i juni-september og danner en fantastisk kontrast til andre stauder såsom roser eller blomster i lilla og blå nuancer. Planten kan med fordel klippes tilbage i sensommeren for derefter at komme tilbage med nye grønne blade. Hvis du vil have at planten spreder sig, kan du lade blomsterstandene sidde og smide frø. 


Lodden Løvefod er bivenlig, nem at passe, nøjsom og fuldt hårdfør. Løvefod trives i al slags jord og under de fleste lysforhold. Dyb skygge kan det dog i nogen grad gå ud over blomstringen.


LØVEFOD “Lodden Løvefod” med vanddråber som perler på bladene.
LØVEFOD “Lodden Løvefod” med vanddråber som perler på bladene.

Tidspunkt for at Plante Løvefod 

Under danske forhold er løvefod hårdføre og lette at dyrke. Planter fra potter kan plantes når som helst uden dagsfrost og når jorden er frostfri. Selv i vinterperioden, når toppen af planten er minimal, er roden klar til at skyde nye blade og blomster ved forårets varme.


Deling og Omplantning af Løvefod 

Ældre planter kan deles for at formere sig yderligere. Dette gøres bedst tidligt om foråret eller i slutningen af sommeren. Del roden i mindre stykker og plant dem enten direkte eller midlertidigt i en potte med god jord, indtil de er klar til at blive flyttet til deres permanente placering.


Guide til Plantning af Løvefod - Trin for Trin 

Før plantning skal rodklumpen fugtes. Grav et hul dobbelt så stort som potten, rødderne løsnes, plant løvefoden og vand rigeligt. Ved plantning i krukker bør næringsrig jord anvendes.


LØVEFOD “Lodden Løvefod” sammen med rosa Storkenæb i staudebedet.
LØVEFOD “Lodden Løvefod” sammen med rosa Storkenæb i staudebedet.

Gødning af Løvefod 

I haven kræver løvefod sjældent ekstra gødning, men i krukker drager de fordel af løbende tilførsel af gødning for optimal vækst og blomstring. Flydende gødning i vandingsvandet er ideel til planter i krukker.


Vanding af Løvefod 

Planter i krukker kræver regelmæssig vanding, mens etablerede planter i bede normalt klarer sig selv. Under etablering skal vanding være regelmæssig for optimal etablering.


Blomstringstidspunkt for Løvefod 

Løvefod blomstrer fra juni til september. For at bevare et pænt udseende og undgå selv-såning, fjern eller klip afblomstrede stængler af.


Løvefod, Storkenæb og Hosta i staudebed
Løvefod, Storkenæb og Hosta er lig med ukrudtsfri i bedet.

Oversigt - Løvefod

Type: Delvis stedsegrøn staude

Højde: Bliver 40 cm

Bredde: Bliver 40 cm

Løv: Store matte, grønne, lodne blade

Blomstringstid: Juni - August

Blomster: Små grøngule blomster, der sidder i klaser

Placering: Sol - Skygge

Jordtype: Almindelig havejord

Særlig egnet til: Snit, bunddække

Hårdførhed: Fuldt

Antal planter pr. m2: 4


Rose og Løvefod i staudebed
Løvefod kan som her give en smuk baggrund og fylde til bedet.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page